neděle 2. srpna 2015

Thajská masáž

Thajská masáž je kombinací akupresury a jógy. Představuje efektivní práci s tělem, při které dochází k uvolnění svalů, zmírnění bolesti a stresu. V některých zemích se thajská masáž označuje jako „jóga pro líné“.

Idea thajské masáže

Thajská masáž je původem z Indie a jejím základem jsou tzv. energetické linie. Tyto linie jsou neviditelné a nedají se anatomicky prokázat. Energetické linie vytváří další tělo, které obaluje tělo fyzické, přítomné. Energetické tělo je složeno až ze 70 000 energetických drah. Každá dráha disponuje několika tlakovými body reprezentujícími „okna“ do fyzického těla. Pomocí tlakových bodů jsme schopni aplikovat výměnu energie mezi lidským tělem a jeho okolím. Thajská masáž pracuje na energetických drahách a tlakových bodech tak, aby zajistila volný průchod energie a nastolila rovnováhu člověka s vesmírem.

Thajská masáž

Techniky thajské masáže se dělí na severní a jižní styl. Severní odnož je typický pro lidové thajské maséry, je mírnější a zaměřuje se na práci nohou. Jižní styl je známější, používá se v Bangkoku a oficiálními školami bývá považován za hlavní. Je více manipulativní a rychlejší.

Techniky thajské masáže

Intenzivní protahování a meditace je základem thajské masáže. Samotná procedura vypadá na oko velmi náročně jak pro maséra, tak pro masírovaného. Díky dokonalé koordinaci pohybů obou zúčastněných osob je výsledná práce méně namáhavá, než při klasické masáži.

Thajská masáž začíná modlitbou v délce cca 1 minuty, kdy se masér a masírovaný uvolní a oprostí od všedních problémů a zkoncentrují své smysly. Po prvních dotecích maséra s pacientem následuje masírování přední části těla. Masér zpracovává chodidla a uvolňuje svaly na energetických liniích. Počáteční procedura je zakončena jógovými ásanami, které není možné docílit bez pomoci druhé osoby.

Thajské masérky v AD Lara

Délka thajské masáže trvá minimálně 1,5 hodiny. Je tomu tak z důvodu ideového podkladu, kdy je třeba dodržet všechny postupy a techniky v relaxačním tempu. Spěch není na místě a masírovaný snadno ztratí pojem o čase. Uvolnění během thajské masáže si nejde vychutnat během krátké doby.

Thajskou masáž ocení především sportovci, lidé se stresujícím povoláním, psychosomatickým onemocněním, nebo lidé při problémech se zády a svaly. Masáž se skvěle hodí pro regeneraci a rehabilitaci, nastolení duševního klidu a rovnováhy. Thajská masáž tedy není jen o fyzické rekreaci, ale především o duševní očistě. 

Pozitivní vliv thajské masáže byl prokázán i na další poruchy:

  • Bolesti hlavy
  • Vyčerpání, únavový syndrom
  • Stresové poruchy

Thajská masáž není naopak vhodná pro těhotné, lidi s oběhovým onemocněním, osteoporózou nebo křečovými žilami.

Častým omylem při návštěvě masážního salonu je představa, že při thajské masáži nemáme částečně nebo vůbec žádné oblečení. Při masáži je ve skutečnosti vyžadováno oblečení jak horních, tak dolních partií lidského těla. Doporučuje se volný oděv, nevhodné jsou džíny, svetr nebo jiné neforemné a silné materiály.




Žádné komentáře:

Okomentovat