neděle 2. srpna 2015

Bolesti zad - prevence a regenerace

Bolesti zad v nejrůznějších podobách patří mezi zesilující choroby u ekonomicky aktivního obyvatelstva. Zvedání těžkých břemen, nesprávné držení těla nebo sezení bývají nejčastější příčinou palčivé bolesti v okolí páteře.

Regeneraci bolestivých a namožených zad reprezentují klasické metody jako je plavání, klid na lůžku (tvrdá podložka), masáže. Při akutních bolestech zad je nutné vyhledat lékařskou péči, kdy je pacient vyšetřen za pomoci rentgenu, CT nebo neurologického vyšetření. 

Cvičení na mechanických strojích - tělocvična Beta

Regenerace a prevence

Cvičení a protahování všech skupin svalů by mělo patřit mezi základní preventivní opatření bolesti zad. Při cvičení preferujeme správnost před rychlostí a váhou. Zvedání nepřiměřených hmotností může naopak vést k prohloubení obtíží. Pro adekvátní cvičení s minimálním rizikem úrazu je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Při plavání v bazénu je vhodné plavat „na znak“, nikoliv „prsa“. Při klasickém stylu „prsa“, kdy je držena hlava nad vodou, totiž dochází k přetěžování krčního svalstva a k chybnému zapojení dalších partií zádového svalstva. 

Zvedání těžkých břemen je dobré se vyvarovat, pokud nemůžeme jinak, těžké věci zvedáme vždy se vzpřímenými zády, před zvedáním máme pokrčená kolena, která současně se zvedáním pomalu narovnáváme. Záda musí být rovná a ruce zpevněné spolu se zády.

 Bazén AD Lara

Bolesti zad jsou evergreenem pro lidi se sedavým zaměstnáním. Při práci vsedě máme obě chodidla celou plochou na zemi, nohy široce rozkročené, stehna směřují mírně dolů. Sedíme na židli výhradně s tvrdým opěradlem, záda jsou narovnaná. Monitor by měl být přesně v takové výšce a nastavení zesvětlení a velikosti písma tak, abychom se nemuseli předklánět. Ruce jsou opřeny o stůl po lokty, zápěstí se dotýká plnou plochou stolu a vodorovně se hřbetem ruky – zápěstí nekrčíme (riziko karpálního tunelu).

Thajská masáž

Důležité je vyvarovat se náhlých a prudkých pohybů, zvedání těžkých břemen, trvalého a jednostranného přetěžování pohybového aparátu. Bolesti zad může zapříčiňovat i stres, nevhodná obuv nebo nadváha.

Akutní bolest zad

Bolest se nemusí projevovat pouze u úponů páteře, ale může vystřelovat i do noh nebo působit necitlivost končetin. V takovém případě je zapotřebí vyhledat lékařskou péči. Mezi další akutní stavy patří:
  • Výrazná bolest doprovázena horečkou nebo vyvolávající pocity zvracení
  • Ztuhlá a bolestivá páteř
  • Bolest po nehodě
  • Porucha činnosti močového měchýře a střev
  • Intenzivní zápach moči nebo přítomnost krve v ní
  • Potíže se žlučníkem

Žádné komentáře:

Okomentovat